Innovation & tradition

Savolax

Innovation
& tradition

Savolax är en premiumprodukt där kvalitet och kärleken till laxen går före allt.

Läs mer

Tillverkning

Vi har ett litet men välutrustat rökeri

Vår ambition är inte att bli störst. Bara att vara bäst. Våra medarbetare är motiverade och kunniga. Vi arbetar med kvalitetssäkringen IP Sigill och strävar hela tiden att bli lite, lite bättre. Vi arbetar bara med de bästa råvarorna och använder en unik teknologi.

Kontakta oss

Kallrökning är en konst

Kallrökning är en komplex procedur. För att kallröka krävs en perfekt eldhärd som förbränns på vårt alldeles egna sätt för att skapa unika produkter. Filén torrsaltas varsamt, vilket i sig är en konstform. Torrsaltningen är viktig för att få en lax med lagom mycket sälta, vilket kräver expertis och erfarenhet. Det finns inga genvägar för att få en perfekt välbalanserad smak av rök, och våra “konstnärer” behärskar kallrökning till fullo.

Rökningens hemligheter

Genom att förbränna bokspån och enflis på vårt eget sätt får vi en helt ren, kall och aromatisk rök. Härden hålls kontrollerat på runt 300 grader, och det är detta som ger oss vår fina rena rök med enbart positiva rökaromer.

Laxen omsluts & genomsyras av rök

Från det att rökmästaren ställer in den saltade laxen i våra ugnar tills den är redo för ditt middagsbord omsluts laxen av rök. Rökens temperatur överstiger sällan 10 grader och fisken blir därför inte varm under processen och kan därför behålla sin naturliga saftighet och konsistens. Saltet drar med sig den aromatiska röken in i laxen, vilket skapar den unika och fina röksmak som återfinns i våra produkter. Det är det som ger Savolax dess unika smak och konsistens.

Från rökar till rökeri

Vid en fiskmässa 1992 träffade vi på denna produkt och var genast övertygade! Några veckor senare hade vi övertagit patenten och införskaffat en rökanläggning. Vi visste genast att detta var något vi ville dela med oss av på ett eller annat sätt. Vid starten, 1993, sålde vi rökar. Men någonstans på vägen föddes idén till det som idag blivit vår huvudverksamhet. Vi ville starta ett laxrökeri, med siktet inställt på högsta möjliga kvalitet och bästa möjliga smakupplevelser.

Rökningens historia

Rökning har genom tiderna varit en populär metod att tillreda och konservera fisk och kött.

Läs mer

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss