Innovation & tradition

Savolax

Innovation
& tradition

Savolax är en premiumprodukt där kvalitet och kärleken till laxen går före allt.

Läs mer

12 juli, 2019

På besök hos BÖMLO

Savolax besöker vår leverantör BÖMLO, där man föder upp världens finaste lax.

I slutet av maj åkte sexton förväntansfulla personer från fiskhamnen i Göteborg iväg till Norge och den lilla staden Bømlo för att besöka anläggningen där Savolax köper sin pre rigor filé; det familjeägda företaget Ocean Quality och Bömlo.

Vi hann under resan besöka och äta lunch i Bergen samt göra studiebesök bland fiskdiskarna och provsmaka hårdrökt, vildfångad lax för att därefter ta båt rakt ut i havsbandet till den lilla ön Bömlo. Väl där hälsades vi varmt välkomna av kontakt på Bömlo, Johannes Ökland, och fick checkat in på Bömlos enda hotell. Kvällen tillbringades med ribbåt till en ö utanför Brandasund där vi åt en härlig fisksoppa, färska, grillade havskräftor och hade möjlighet att umgås och ställa frågor till både Johannes och delägaren, Laila Knarvik om Bömlolaxen och dess liv.

Besökte laxodlingarna & bassängerna

Dagen efter började tidigt, med båttur till kassarna (eller som vi säger på svenska, de perforerade bassängerna) där vi kunde gå ned till laxen, och se både på skärmar och vid poolkanten hur laxarna simmade och dök. Åter fanns möjlighet att ställa alla frågor man kunde tänka sig till teamledaren som var ansvarig för just dessa odlingar.

Från yngel till förädlad lax

Väl tillbaka på ön gick färden till Anläggningen där vi kunde följa laxens väg till filé- världens mest moderna och humana anläggning, där laxens liv avslutas och bearbetningen tar över. Varje lax är viktig och Bömlo värnar laxen från yngel och smolt. Att hålla en hög etisk standard ingår i missionen på Bömlo, för livet likväl som för miljön.

I dag kan man köpa färsk Bömlolax, eller välja vår premiumlax i förädlad form som rökt, gravad, rimmad eller dubbelrökt hos Savolax.

Lax utan GMO & antibiotika

Att Bömlolaxen varit utan GMO och antibiotika sedan början av 1990-talet och saknar de hemska etoxikinerna vet nu alla som åkte med på vår resa. Men att Ocean Quality också bär på följande standarder kanske är mer okänt: HACCP sedan 2000, BRC sedan 2003 ”Trygg mat”, Global Gap sedan 2008 och Friends of the Sea.

God lax med gott samvete

Väl hemma i Sverige igen ser vi ännu en gång hur viktigt det är att faktiskt kommunicera och prata om Bömlos Pre rigorfilé, så att fler får smaka och uppleva den fantastiska kvalitén och kan unna sig att äta Savolax med riktigt gott samvete!

Har du frågor eller funderingar?

Kontakta oss